Warning: Constant FORCE_SSL_ADMIN already defined in /home/www/radimradi.cz/www/radimradi.cz/wp-config.php on line 91

Warning: Undefined array key "HTTP_X_FORWARDED_PROTO" in /home/www/radimradi.cz/www/radimradi.cz/wp-config.php on line 95
Rentgen a CT vyšetření - Radimradi.cz

Rentgen a CT vyšetření

Tělo pod lupou

Rentgen, ultrazvuk, cétéčko – termíny, které vyslovujeme bez zaváhání – vyšetření, která absolvujeme tak často, jak si náš zdravotní stav žádá. Víme vlastně, co znamenají, jak naše tělo zobrazují?

Rentgen – paprsek z 19. století

Jedna ze základních vyšetřovacích metod pracuje na podobném principu jako fotografie. Černobílé obrázky odhalují vnitřní strukturu orgánů, obrysy měkkých tkání a kostry. Díky rentgenovému záření, což je elektromagnetické vlnění o vysoké energii (o vlnové délce mezi 8-10 až 10-12 m). Pro snímkování se používá záření o délce 10-9 až 10-11 m. Čím má záření vyšší energii, tím je pronikavější a prochází snadněji hmotou. Záleží na její hustotě, takže nejlépe projde plícemi, hůř svaly, ještě méně snadno kostmi.

Lidé se záření bojí, samozřejmě že může poškodit buňky v těle, ale záleží na délce, kterou dostaneme. Běžný RTG snímek představuje velice malou dávku, stejnou náš organismus získá v průběhu několika dní z přírodních zdrojů. Není se tedy čeho obávat, naopak: zjištění, zda jsme zdraví nebo co je třeba léčit, za trochu záření rozhodně stojí. Používá se nejčastěji na zmapování zlomenin, vykloubení, stupně artrózy, podezření na infekci, nádorové či jiné onemocnění kostí. Patří k základním vyšetřením při nemocech plic a srdce, stejně je součástí předoperačního vyšetření. U břicha ukáže na přítomnost cizích těles ve střevech či při podezření na ileus (akutní neprůchodnost střev).

Ultrazvuk – vlnění nad slyšitelností ucha

Ultrazvukové vlny o frekvenci 1 až 18 MHz procházejí tělem a odrážejí se od jednotlivých orgánů. Využívá se v ultrasonografii a echokardiografii a pacient není zatížený při vyšetření žádným rentgenovým zářením. Ultrazvuk zobrazí strukturu jater, žlučníku, žlučových cest, ledvin, močového měchýře, gynekologických oblastí, u mužů prostaty. Podobně zobrazí a popíše fungování srdce, vývoj plodu v průběhu těhotenství. Je bezbolestný a dokonale zobrazující. Problém má pouze u kostí a orgánů skrytých za kosti (mozek), to je nad jeho síly.

Je nejjednodušší a nejdostupnější vyšetření, proto vás čeká vždy, když lékaři zapochybují o správném fungování orgánů ve vašem těle. Patří k nim i aorta. Výsledek se dozvíte hned. Pro případné zpřesnění podstoupíte CT.

 

CT – vysoká rozlišovací schopnost, rychlost a jednoduchost

Rentgen nabídne jeden snímek, CT vytvoří spoustu řezů a složí trojrozměrný obraz sledovaného objektu. Má široké využití, umožňuje detailně zhodnotit tkáně jednotlivých orgánů. Pro vyšetření se využívá řady tomografů – sekvenční, spirální, duální. Zásadní je, že existují dva druhy CT vyšetření: nativní nevyžaduje žádnou kontrastní látku, provádí se kdykoliv, kontrastnímu CT předchází aplikace kontrastní látky, která pomáhá zkvalitnit výsledky vyšetření.

Využívá se hlavně k vyšetření hlavy a mozku (u bolestí hlavy, cévních mozkových příhod, úrazů, podezření na krvácení do mozku), krku (zjištění nádorů či jiných útvarů v krku, na jazyku, hlasivkách a horních cestách dýchacích), cévního tepenného řečiště, žil, páteře, hrudníku, srdce, plic, pánve či tlustého střeva. Při CT se využívá ionizujícího záření, proto se provádí pouze po indikaci lékařem.

Tip: Léky na bolest najdete v EUC lékárně

Zdroj foto: www.freepik.com

Externí spolupráce
Externí spolupráce

Spolupracujeme také s externisty, kteří jsou specialisty ve svém oboru, a někdy nám přispějí článkem do magazínu. :) Jejich články mají přidanou hodnotu v tom, že autoři k dané problematice mají blízko, ví o ní nejvíce a snaží se své vědomosti maximálně předat dál.

Radimradi.cz
Logo