Snadno a přehledně: složení mateřského mléka

Víte, jaké je složení mateřského mléka? V krátkém příspěvku jsme připravili jednoduché shrnutí. Mateřské mléko je svým složením unikátní. Nahlédněte do naší srovnávací tabulky, kde zjistíte, která umělá výživa se nejvíce podobá mateřskému mléku.
Tuky a kalorická hodnota
- Kalorická hodnota mateřského mléka (MM) je přibližně 67 kcal/100 ml.
- Tuky (lipidy) tvoří proměnlivou složku MM a jsou v něm obsaženy z 3,9 – 4, 5g/ 100 ml
- Nejdůležitější součást představují triacylglyceroly. Ty se skládají z nasycených a nenasycených mastných kyselin v poměru 42 : 58.
- Nenasycené mastné kyseliny (kyselina arachidonová ( omega- 6), dokosahexaenová ( omega-3), linolová, linoleová) jsou podstatné pro vývoj centrální nervové soustavy, zraku, imunitního systému, tvorbu hormonů a regulují tukové rezervy.
- MM obsahuje cholesterol a patrně ovlivňuje nastavení lipidového metabolismu kojence, chrání jej před rozvojem aterosklerózy.
- Lipidy jsou tráveny lipázou z MM.
Bílkoviny
- Bílkoviny (proteiny) představují nejstálejší složku MM a průměrně jsou obsaženy ze 1,3 g/ 100 ml (nejméně ze všech savců).
- V bílkovinné složce je obsažen laktalbumin a kasein v poměru 80:20. Mléko je snadno stravitelné.
- Hlavními složky laktalbuminu: alfa- laktalbumin, laktoferin, IgA, albumin, lysozym a ostatní imunoglobuliny.
- Laktoferin zlepší vstřebávání železa a růst tkání.
- Imunoglobuliny a lysozym budují imunitu.
- Laktáza se podílí na trávení bílkovin.
Cukry
- Cukry (sacharidy) jsou zastoupeny z 6,8 – 7,2 g / 100ml.
- Laktóza je hlavní disacharid. Ovlivňuje správný vývoj centrální nervové soustavy, pomáhá kolonizovat trávicí trakt laktobacily a zajišťuje resorpci vápníku a železa.
- Oligosacharidy představují zdroj energie pro střevo a ovlivňují kolonizaci gastrointestinálního traktu.
Vitamíny
- Mléko obsahuje vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K) a rozpustné ve vodě (B, C).
- Zastoupení vitamínů se mění dle výživy matky, ale pokryje potřeby zralého dítěte, vyjma vitamínů D a K.
- Díky vitamínu D se vstřebává kalcium a fosfor a správně se mineralizují kosti a zuby.
Minerální látky
- V mléku jsou zastoupeny také minerální látky sodík, vápník, železo, fosfor, hořčík, měď a fluor.
- Vápník je nutný pro fyziologický vývoj kostí, zubů a metabolizmus tkání. K jeho resorpci je nutný vitamin D. V umělém mléku je zapotřebí vyšší obsah vápníku než v MM.
Složení mateřského mléka – kolostrum, přechodné mléko, zralé mléko
Složení mateřského mléka / 100 ml | Kolostrum | Přechodné mléko | Zralé mléko |
Energie (kcal/kJ) | 56/236 | 71/298 | 69/289 |
Bílkoviny (g) | 2,0 | 1,8 | 1,3 |
Tuky (g) | 2,6 | 4,2 | 4,1 |
Cukry (g) | 6,6 | 5,6 | 7,2 |
Sodík (mmol) | 2,04 | 1,08 | 0,65 |
Vápník (mmol) | 0,70 | 1,45 | 0,85 |
Fosforečnan (mmol) | 0,45 | 0,48 | 0,48 |
Železo (μmol) | 1,25 | 1,25 | 1,72 |
Zinek (μmol) | 9,17 | 6,93 | 4,59 |
Složení mateřského mléka, 1 litr
Parametr | Hodnota |
Energie (kcal) | 680 |
Energie ( kJ) | 2880 |
Bílkovina (g) | 10 |
Syrovátka/kasein (%) | 72:28 |
Tuky (g) | 39 |
Triacylglyceroly se středním/dlouhým řetězcem (%) | 2:98 |
Kyselina linolová | 3,8 |
Sacharidy (g) | 72 |
Laktóza (% ) | 100 |
Minerální látky | 2,1 |
Vápník (mg) | 280 |
Fosfor (mg) | 140 |
Hořčík (mg) | 35 |
Sodík (mg) | 180 |
Draslík (mg) | 525 |
Chloridy (mg) | 420 |
Zinek (μg) | 1200 |
Měď (μg) | 250 |
Železo (μg) | 300 |
Vitamin A (IU) | 2230 |
Vitamin D (IU) | 22 |
Vitamin E (IU) | 2,3 |
Vitamin K (μg) | 2,1 |
Thiamin (vit B1) (μg) | 210 |
Ribiflavin (vit B2) (μg) | 350 |
Pyridoxin (vit B6) (μg) | 93 |
Niacin (mg) | 1,5 |
Biotin (μ) | 4 |
Kyselina pantotenová (mg) | 1,8 |
Kyselina listová (μg) | 85 |
Vitamin B12 (μg) | 1 |
Vitamin C (mg) | 40 |
Z čeho jsme čerpali:
GANONG, W. F., 1999, Přehled lékařské fysiologie. 1. vydání v ČR – dotisk. Jinočany: Nakladatelství a vydavatelství H & H, 681 s., ISBN 80-85787-36-9
GREGORA, M., PAULOVÁ, M., 2005, Výživa kojenců: Maminčina kuchařka. 2. přepracované a doplněné vydání. Praha: GRADA Publishing, 147 s., ISBN 80-247- 1291-1
HANREICH, I., 2000, Výživa kojenců: Aneb jídlo a pití v prvním roce života. 1. české vydání. Praha: GRADA Publishing, 70 s.
NEVORAL, J. a kol., 2003, Výživa v dětském věku. 1. vydání. Praha: Nakladatelství H & H, 434 s. ISBN 80-86-022-93-5