Warning: Constant FORCE_SSL_ADMIN already defined in /home/www/radimradi.cz/www/radimradi.cz/wp-config.php on line 91

Warning: Undefined array key "HTTP_X_FORWARDED_PROTO" in /home/www/radimradi.cz/www/radimradi.cz/wp-config.php on line 95
Snadno a přehledně: složení mateřského mléka - Radimradi.cz

Snadno a přehledně: složení mateřského mléka

Víte, jaké je složení mateřského mléka? V krátkém příspěvku jsme připravili jednoduché shrnutí. Mateřské mléko je svým složením unikátní. Nahlédněte do naší srovnávací tabulky, kde zjistíte, která umělá výživa se nejvíce podobá mateřskému mléku.

Tuky a kalorická hodnota

  • Kalorická hodnota mateřského mléka (MM) je přibližně 67 kcal/100 ml.
  • Tuky (lipidy) tvoří proměnlivou složku MM a jsou v něm obsaženy z 3,9 – 4, 5g/ 100 ml
  • Nejdůležitější součást představují triacylglyceroly. Ty se skládají z nasycených a nenasycených mastných kyselin v poměru 42 : 58.
  • Nenasycené mastné kyseliny (kyselina arachidonová ( omega- 6), dokosahexaenová ( omega-3), linolová, linoleová) jsou podstatné pro vývoj centrální nervové soustavy, zraku, imunitního systému, tvorbu hormonů a regulují tukové rezervy.
  • MM obsahuje cholesterol a patrně ovlivňuje nastavení lipidového metabolismu kojence, chrání jej před rozvojem aterosklerózy.
  • Lipidy jsou tráveny lipázou z MM.

Bílkoviny

  • Bílkoviny (proteiny) představují nejstálejší složku MM a průměrně jsou obsaženy ze 1,3 g/ 100 ml (nejméně ze všech savců).
  • V bílkovinné složce je obsažen laktalbumin a kasein v poměru 80:20. Mléko je snadno stravitelné.
  • Hlavními složky laktalbuminu: alfa- laktalbumin, laktoferin, IgA, albumin, lysozym a ostatní imunoglobuliny.
  • Laktoferin zlepší vstřebávání železa a růst tkání.
  • Imunoglobuliny a lysozym budují imunitu.
  • Laktáza se podílí na trávení bílkovin.

Cukry

  • Cukry (sacharidy) jsou zastoupeny z 6,8 – 7,2 g / 100ml.
  • Laktóza je hlavní disacharid. Ovlivňuje správný vývoj centrální nervové soustavy, pomáhá kolonizovat trávicí trakt laktobacily a zajišťuje resorpci vápníku a železa.
  • Oligosacharidy představují zdroj energie pro střevo a ovlivňují kolonizaci gastrointestinálního traktu.

Vitamíny

  • Mléko obsahuje vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K) a rozpustné ve vodě (B, C).
  • Zastoupení vitamínů se mění dle výživy matky, ale pokryje potřeby zralého dítěte, vyjma vitamínů D a K.
  • Díky vitamínu D se vstřebává kalcium a fosfor a správně se mineralizují kosti a zuby.

Minerální látky

  • V mléku jsou zastoupeny také minerální látky sodík, vápník, železo, fosfor, hořčík, měď a fluor.
  • Vápník je nutný pro fyziologický vývoj kostí, zubů a metabolizmus tkání. K jeho resorpci je nutný vitamin D. V umělém mléku je zapotřebí vyšší obsah vápníku než v MM.

Složení mateřského mléka – kolostrum, přechodné mléko, zralé mléko

Složení mateřského mléka / 100 ml Kolostrum Přechodné mléko Zralé mléko
Energie (kcal/kJ) 56/236 71/298 69/289
Bílkoviny (g) 2,0 1,8 1,3
Tuky (g) 2,6 4,2 4,1
Cukry (g) 6,6 5,6 7,2
Sodík (mmol) 2,04 1,08 0,65
Vápník (mmol) 0,70 1,45 0,85
Fosforečnan (mmol) 0,45 0,48 0,48
Železo (μmol) 1,25 1,25 1,72
Zinek (μmol) 9,17 6,93 4,59

Složení mateřského mléka, 1 litr

Parametr Hodnota
Energie (kcal) 680
Energie ( kJ) 2880
Bílkovina (g) 10
Syrovátka/kasein (%) 72:28
Tuky (g) 39
Triacylglyceroly se středním/dlouhým řetězcem (%) 2:98
Kyselina linolová 3,8
Sacharidy (g) 72
Laktóza (% ) 100
Minerální látky 2,1
Vápník (mg) 280
Fosfor (mg) 140
Hořčík (mg) 35
Sodík (mg) 180
Draslík (mg) 525
Chloridy (mg) 420
Zinek (μg) 1200
Měď (μg) 250
Železo (μg) 300
Vitamin A (IU) 2230
Vitamin D (IU) 22
Vitamin E (IU) 2,3
Vitamin K (μg) 2,1
Thiamin (vit B1) (μg) 210
Ribiflavin (vit B2) (μg) 350
Pyridoxin (vit B6) (μg) 93
Niacin (mg) 1,5
Biotin (μ) 4
Kyselina pantotenová (mg) 1,8
Kyselina listová (μg) 85
Vitamin B12 (μg) 1
Vitamin C (mg) 40

 

Z čeho jsme čerpali:

GANONG, W. F., 1999, Přehled lékařské fysiologie. 1. vydání v ČR – dotisk. Jinočany: Nakladatelství a vydavatelství H & H, 681 s., ISBN 80-85787-36-9

GREGORA, M., PAULOVÁ, M., 2005, Výživa kojenců: Maminčina kuchařka. 2. přepracované a doplněné vydání. Praha: GRADA Publishing, 147 s., ISBN 80-247- 1291-1

HANREICH, I., 2000, Výživa kojenců: Aneb jídlo a pití v prvním roce života. 1. české vydání. Praha: GRADA Publishing, 70 s.

NEVORAL, J. a kol., 2003, Výživa v dětském věku. 1. vydání. Praha: Nakladatelství H & H, 434 s. ISBN 80-86-022-93-5

 

 

Tags:

Redakce
Redakce

Vítejte na stránkách Radimradi.cz. Založili jsme je pro vás. Pro matky s dětmi, nastávající rodiče i prarodiče, kteří neradi kupují zajíce v pytli a před pořízením kočárku, autosedačky, hraček, nádobí nebo dětské výživy si přečtou zkušenosti ze života. Na našich stránkách najdete informace o tom, jak je produkt dobrý, ale také jeho negativa, chyby, na které vás výrobce bude jen těžko upozorňovat. V tom tkví jejich největší přínos. Výrobky testujeme sami ve svém volném čase. Z tohoto důvodu nám může někdy trvat déle, než objektivní recenzi zveřejníme. Testujeme a hodnotíme proto, abychom vám řekli svůj názor a zkušenost, ne abychom dělali reklamu, nebo zneuctili nějaké výrobky.

Radimradi.cz
Logo